1. Cum se procedeaza in cazul suspendarii autorizatiei unui stivuitorist? Am un angajat caruia i-a fost ridicata autorizatia pe o perioada de 3 luni. Se mai da examen pentru a o recupera?

 

 

 

R: Dupa expirarea perioadei de suspendare solicitati in scris restituirea autorizatiei la inspectia teritoriala ISCIR de care apartineti. Stivuitoristul va fi examinat conform prevederilor PT CR8-2009 si va primi autorizatia doar daca promoveaza examenul.

 

 

 

2. Cum se face reautorizarea stivuitoristilor, macaragiilor de catre RSVTI ( cum se acorda viza anuala )?

 

 

 

R: O data pe an se face examinarea anuala privind  verificarea cunostintelor profesionale si a deprinderilor practice de catre comisia interna desemnata de conducerea agentului economic . Din comisie face parte , in mod obligatoriu, RSVTI. Rezultatul examinarii se consemneaza intr-un proces-verbal.  Modelul il gasiti in anexa 6 PT CR8-2009. Daca persoana examinata corespunde se trece viza anuala in talonul cu vize anuale din autorizatie. Atentie la verificarea medicala care trebuie facuta la doi ani. Daca nu s-a efectuat verificarea medicala nu puteti prelungi autorizatia.

 

 

 

3. Pentru o macara cu actionare manuala trebuie macaragiu autorizat?

 

 

 

R: Pentru astfel de macarale ca si pentru cele cu sarcina pina la o tona nu. In schimb trebuie sa autorizati manevrantii pentru astfel de instalatii. Procedura este descrisa in PT CR8-2009, art. 73, 74. Dupa o instruire conform programei analitice mentionate in articolele mentionate se elibereaza o adeverinta conform anexei 9, care este valabila un an.

 

 

 

4. Imi puteti preciza cum se procedeaza cu legatorii de sarcina?

 

 

 

R: Aproape identic ca si in cazul instruirii manevrantilor. Procedura este aceeasi, programa difera, iar amanunte sunt mentionate in art. 71, 72 din PT CR8-2009.

 

 

 

5. Cum procedez pentru extinderea grupei unui macaragiu? Adica are autorizatie pentru pod rulant si vreau sa obtina si grupa E, ca sa poata manevra si un pod rulant cu comanda de la sol. Multumesc.

 

 

 

R: Trebuie ca acesta sa urmeze un program specific de instruire teoretica si practica organizat de RSVTI, finalizat cu eliberarea unor adeverinte care confirma efectuarea pregatirii cerute de legislatie, examinat intern de o comisie a detinatorului/ utilizatorului, iar apoi dosarul se inainteaza la inspectia ISCIR unde urmeaza sa sustina examenul de autorizare. Procedura este descrisa la art. 43 PT CR8-2009. Tot acolo este mentionata si procedura care trebuie urmata in cazul trecerii de la un tip de instalatie la alt tip de instalatie, din cadrul aceleiasi grupe ( de exemplu, de pe macara auto pe macara pe senile).

 

 

 

6. La o macara turn care urmeaza a fi demontata si reamplasata la alta locatie trebuie sa ii mai fac o alta verificare ISCIR?

 

 

 

R: Daca macaraua este in scadenta trebuie sa faceti verificarile la noul loc de functionare, insa acest lucru poate fi facut de RSVTI-stul  cu care aveti contract sau care este angajatul dumneavostra. Este obligatoriu insa ca un exemplar al procesului-verbal incheiat de acesta sa ajunga la inspectia ISCIR de care apartineti.

 

 

 

7. Am fost anuntat de firma cu care am contract de intretinere la centrala termica de apartament ca trebuie sa ii fac o verificare care se face la 2 ani, pentru prelungirea autorizatiei. Nu pot sa fac eu aceasta verificare, mai ales ca am autorizatie de RSVTI, iar centrala imi apartine?

 

 

 

R: Conform legislatiei in vigoare prelungirea autorizatiei de functionare se face numai de catre societati autorizate.