INFO -VASE DE EXPANSIUNE CU MEMBRANA INCHISA SI HIDROFOARE

In ultimul timp, operatorii RSVTI care au contracte de prestari servicii la diverse firme se lovesc de o problema privind autorizare functionarii vaselor de expansiune si a hidrofoarelor avand in vedere comunicatul ISCIR si faptul ca sa modificat Legea 64/2008 si anume:

”În conformitate cu prevederile art. 3, alin. (1), lit. d) din Hotărârea Guvernului
nr. 1340/2001, cu modificările şi completările ulterioare, ISCIR autorizează, în
conformitate cu cerinţele tehnice şi în condiţiile stabilite în prescripţiile tehnice,
funcţionarea recipientelor, cu excepţia celor de categoria I stabilită conform
prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 123/2015, cu modificările ulterioare, prevăzute la
lit. A, pct. 2 din anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 1340/2001, cu modificările şi
completările ulterioare (inclusiv vase de expansiune închise cu membrană și hidrofoare
care se încadrează în categoriile II, III sau IV).

În conformitate cu prevederile art. 9, alin. (1) din Legea nr. 64/2008, republicată,
cu modificările şi completările ulterioare, verificările tehnice în vederea autorizării
funcţionării şi verificările tehnice în utilizare pentru recipientele menţionate la pct. 2
din acest comunicat, se efectuează de către CNCIR’’.

Mai sus se comunica de catre ISCIR ca operatorii RSVTI efecueaza admiterea functionarii doar la recipiente care se incadreaza in limitele ,50 barxlitru<=PxV<=200 barxlitru si care se regasesc in categoria I din HG 123/2015 ,cele de categoria 2,3,4 se autorizeaza de catre CNCIR in baza unei documentatii tehnice conform PT C4-2010 col. ISCIR.

Nu se mai face admiterea functionarii de catre operatorii RSVTI conform art.27 din PTC4-2010 respectiv recipiente tip vas de expansiune cu PxV<=10000 barxlitru si hidrofoare cu Pxv<=6000 barxlitru care sunt de categoria 2,3.

O alta problema intampinata este faptul ca in vederea autorizarii acestor tipuri de vase de expansiune noi ,vanzatorii de pe piata nu pun la dispozitie de exemplu cand se achizitioneaza recipiente noi documentatia tehnica obligatorie si anume:

-instructiuni de utilizare in limba romana;

-declaratia de conformitate tip CE tradusa in limba romana conform anexa 4 din H.G. 123/2015 -care se elibereaza de producatorul recipientului sau reprezentantul sau autorizat cu sediul in U.E si in care trebuie sa se specifice:tipul sau lotul de fabricatie sau seria de fabricatie a recipientului (NU ESTE OBLIGATORIU PE Seria de fabricatie,aveti variantele din lege).

In momentul in care depuneti documentatia la CNCIR ,inspectorul va verifica existenta marcajului CE de pe placa de timbru a recipientului si acesta trebuie sa corespunda cu cel din declaratia de conformitate tip CE inclusiv numarul marcajului de conformitate care este format dintr-un grup de 4 cifre reprezentand numarul organismului notificat.De mentionat ca la recipientele care provin din state care nu sunt membre UE(Ex:Turcia,Anglia,China) ,aceste declaratii de conformitate se vor duce la verificat la ISCIR.Daca ISCIR decide ca aceasta este neconforma cu HG 123/2015 nu acorda autorizatia de functionare chiar daca CNCIR a propus-o.

De retinut ca acestea se considera autorizate si pot fi folosite in conditii legale cand ISCIR aloca un numar pe cartea instalatiei ,nu cand aveti rapoartele de inspectii de la CNCIR.Functionarea lor in perioada cand nu aveti cartea tip ISCIR este strict interzisa.Orice eveniment care se poate intampla in aceasta perioada atrage raspunderea penala a op. RSVTI impreuna cu detinatorul/utilizatorul.

O alta problema destul de complicata este efectuarea incercarii de presiune hidraulica la verificarea tehnica in utilizare in prezenta inspectorului de la CNCIR care trebuie sa asiste este faptul ca , aceste vase de expansiune au membrana de cauciuc fie fixa fie interschimbabila cea ce face aceasta incercare de presiune hidraulica destul de dificila .

In cazul celor cu membrana cauciuc interschimbabila(partea de apa) aceasta trebuie scoasa pentru a putea face incercarea hidraulica la valoarea inscrisa de producator pe placa de timbru timp de t=10 min pe partea de aer(peretii metalici) ceea ce va conduce la ruperea ei si va trebui inlocuita cu una noua,operatie scumpa.

In cazul celei fixe proba de presiune este imposibila pentru faptul ca trebuie sa o executi cu membrana inauntru ceea ce poate conduce la spargerea ei si imposibilitatea de a utiliza recipientul(schimbi cu unul nou).

In cazul recipientelor noi scadenta la VTU este de max 4 ani si se poate prelungi inca un an in baza unui memoriu tehnic justificativ care se depune la IT ISCIR inainte cu 30 de zile de termenul la VTU(verificare tehnica in utilizare).

De retinut: valoarea in bari a incercarii de presiune la membrana de cauciuc ( nu se efectueaza) este diferita de cea care se efectueaza la peretii metalici pe partea de aer;

Conform HG 2139/2004 modificata si completata in 2008 durata remanenta de functionare este intre 16-24 ani cfr punct 2.1.17.4 in mediu neutru si usor coroziv,asta daca fabricantul recipientului nu specifica durata de viata.