Avand in vedere ca foarte multi detinatori/utilizatori  sunt nelamuriti cu privire la depunerea documentatiei tehnice la IT ISCIR  si/sau  CNCIR S.A. va precizam urmatoarele:

1. Eliberarea Avizului Obligatoriu de Instalare la Cazane si Instalatii de distributie GPL (C1 si C8): depunerea si eliberarea A.O.I. la IT ISCIR de care apartineti.

2.Acceptarea lucrarilor de montare si documentatia tehnica aferenta: depunerea/acceptarea la IT ISCIR.

3. Autorizarea functionarii instalatiilor/echipamentelor(de ridicat si sub presiune): Solicitarea se depune la CNCIR S.A. care efectueaza verificari tehnice si emit Rapoarte de Inspectie Tehnica ,iar  IT ISCIR in baza acestor rapoarte de inspectie tehnica elibereaza Autorizarea de functionare a echipamentelor/instalatiilor.Alocarea numarului de inregistrare a instalatiei se face de IT ISCIR ,in vederea constituirii cartii de CNCIR S.A.
IMPORTANT:Conform comunicarii de catre ISCIR,raportul de inspectie tehnica intocmit de CNCIR S.A. la prima autorizare de functionare a instalatiilor/echipamentelor nu reprezinta autorizatia de functionare a instalatiei decat dupa ce IT ISCIR a inregistrat echipamentul si a alocat numar de inregistrare,iar cartea instalatiei a fost ridicata de propietarul instalatiei de la CNCIR-COMPARTIMENTUL EVIDENTA TEHNICA.

4. Luarea in evidenta a operatorilor RSVTI-persoane fizice sau juridice se face de catre IT ISCIR din zona de functionare a instalatiilor respective.
OBS: VEZI HARTA CU IMPARTIREA TERITORIALA A IT ISCIR DE PE SITEUL: www://iscir.ro/inspectii-teritoriale

5. Verificarile Tehnice in Utilizare la echipamente/instalatii ( modificarea VTP in VTU cfr. O.G nr.22 care modifica Legea 64/2008) se efectueaza de CNCIR S.A. -solicitarile se depun la CNCIR S.A.

6. Prelungirea termenelor scadente a instalatiilor in baza memoriilor de evaluare a riscurilor avizate RADTE care se depun la  IT ISCIR cu 30 de zile inainte de expirarea scadentelor  de care apartine detinatorul instalatiilor .IT ISCIR efectueaza revizia exterioara prin inspectorii de specialitate ISCIR si daca rezultatele sunt corespunzatore pot dispune  amanarea termenului scadent cu  max 1 an.

OBS: a) Ca un caz particular,acest lucru le fac rafinariile si acolo unde nu se poate opri procesul tehnologic din motive bine intemeiate.

7.Acceptarea  inceperii lucrarilor de reparatii la instalatii/echipamente din domeniul ISCIR se depun si se efectueaza de IT ISCIR.( daca se aproba abrogarea Ord. 130/2011 al ISS,anexa 10 si articolul 39, alineatul (2), literele p^1) – p^3-https://iscir.ro/transparenta-decizionala)
ATENTIE: Lucrarile de spalare chimica a cazanelor de abur/apa fierbinte conform PT C1-2010/PT C11-2010 respectiv modernizarea automatizarii cazanelor sau schimbarea regimului de supraveghere  SE CONSIDERA LUCRARE DE REPARATIE.

8.Dupa reparatie ,solicitarea de autorizare a functionarii dupa reparatie si documentatia finala de reparatie avizata RADTP  ( inclusiv pv de incepere a lucrarilor de reparatii intocmit de IT ISCIR ) la finalul lucrarilor de reparatie se depun la CNCIR S.A. CNCIR efectueaza cfr.PT-col ISCIR verificarile necesare.

9.Verificarea tehnica in Utilizare pentru examinari/investigatii cu caracter tehnic-rapoarte initiale si finale se depun si se elibereaza de IT ISCIR. Participarea la programul de investigatii/examinari pe perioada derularii lui se face de IT ISCIR prin inspectorii de specialitate.

10.Dupa acceptarea raportului final de IT ISCIR,acestea se depun la CNCIR S.A. care va face verificari tehnice in utilizare dupa expertiza si va acorda un nou termen scadent.Este interzisa de catre prescriptiile tehnice efectuarea de verificari tehnice la instalatii daca nu exista raportul final acceptat de catre ISCIR.

11.Avarii si Accidente; Cercetarea cauzelor si anuntarea lor se face la si de IT ISCIR.

12.Transferul instalatiilor/echipamentelor de la un detinator la altul se anunta la IT ISCIR,inclusiv cazul cand o instalatie se transfera din raza de actiune a unui ISCIR IT catre altul ,pentru a se putea aloca un alt nr de inregistrare ISCIR.

13. Scoaterea din Uz si Casarea se face de detinator si se anunta la IT ISCIR pentru radirea lor si intocmirea de catre op RSVTI a procesului-verbal de distrugere a placutei de timbru.

14. Autorizarea persoanelor juridice cfr PT CR4-2009 se face de IT ISCIR,documentatia aferenta intocmita cfr anexei 3 din PT CR4-2009 se depun la IT ISCIR.